Jumaat, 23 Mac 2012

Lillahita'ala...

Juz copy from my blogger frend...the knowledge for myself today...Allahuakbar!!...lmenye tingglkn qiyamullail...tp sememangnya ia ada power yg tersembunyi....baiki diri ATIQAH!!!


Disini, Allah mengkehendaki hambanya Bersungguh-sungguh dalam bekerja. Jangan kita menjadi orang munafik - merasakan apa yang dibuat tidak diketahui manusia, kerana itulah mereka tidak buat sungguh-sungguh. Dalam kehidupan realiti, apabila ada orang 'besar' datang barulah kerja akan dirapikan dan dibuat bersungguh kerana ia akan dinilai.  



5) 5 tabiat memperoleh Ikhlas
Mari amalkan.
1. Baca Al-Quran secara istiqamah.
Bagi mendapatkan hati yang lapang, berbicaralah dengan Allah, berkehendakkan Allah berbicara kembali kepada kita, bacalah ayat-ayat cintaNya (Al-Quran).
Anas Ibn Malik: seorang yang seaktu wafatnya meninggalkan 300 juta harta, tetapi masih tetap mengkhatamkan AQ setiap Jumaat malam Sabtu. "Jika tidak kerana disibukkan dengan urusan perniagaan, aku akan khatam AQ setiap hari".

- Peruntukkan masa membaca AQ. Ingin khatam AQ 3/4 kali setahun?
2 m/s bagi setiap solat 5 waktu (setelah ditolakkan 10 hari waktu uzur bagi wanita)

2.Bangun Qiyamullail
The magic and power of Qiyam - hanya akan dirasai bagi yang mengamalkannya.
Walau ditimpa ujian seberat mana sekalipun, beramallah dengan Qiyam, insyaAllahkekuatan akan hadir tanpa kita sedari.
"Dekatkan diri pada Allah, jauh dari dosa, penyakit dan merupakan amalan orang Soleh".

3. Selalu duduk dengan orang Soleh.
Peruntukkan waktu dengar kuliah, ia seperti curahan air ke atas daun kering.

4. Banyakkan istighfar.
Reflect diri, buat kerja kerana Allah atau manusia.

5. Jangan terlalu ikutkan telunjuk nafsu.
Zaman sekarang jika kita ke Mall, pasti akan kelihatan tempat makan sentiasa dipenuhi orang. Tetapi adakah kita pasti akan kualiti makanan itu? Adakah ia Halal wa Toyyiban(baik?). Makanan yang dimakan akan membentuk hati. Hati yang dicemari dengan makanan yang tidak bersih akan membawa kepada liatnya beribadat.

* Didiklah diri punyai sifat Ikhlas dan bekerja Lillahita'ala.
Hati pasti tenang dan bersemangat.
InsyaAllah.

*thnks my dear aini for this info...:)))

Khamis, 22 Mac 2012

my hobi is my ubat...hahahaha




this is my hobi..(tp ni cth org buat)..hehehhe
juz now ngh siapkan jahit manik kt baju izan and she request that she want this pattern...:)

baru siap sebelah tangan...
hope she will like it...

hobi ni dtg bila stress yg teramat...
thnks to ainil (baju nikah)  n kak ida yg berani suruh hamba menjhit manik di baju korg,..
 atleast de jgk bju nk dijahit manik sbb dh abh semua bju sndri try n error bfre brani jhit kt bju org..hehehee
 

i love linguistik damly much!!!

teman rapat...heheheh...

 selakan demi selakan akan memberi pengetahuan...hohoho

 teori yg perlu dikuasai...sy tak fhm kamu laaaaa...huhuhu

 teori yg perlu dikukuhkan lg untuk dpt super duper terbaiknye kajian....:)

bahan bacaan tambahan yg perlu supaya leh jwb stp persoalan...:(



when i entered the scnd sem...i feel so stress coz i know that every sem will give me super duper tough assignment + researches + n more work...
my target to finish my MA, 2013...insyaAllah...(berangan jap)hehehe
but i know that it will become a reality coz "dari angan-angan kita akan kuat untuk mencapai realitynya"..is it??
so for this moment i have to prepare 2 things...

hopefully will achive that angan2...:)

Isnin, 19 Mac 2012

cuti sekolah...:)



hari minggu bersama adik2 di tepi tasik...:)))...

angin yg sanagt best sambil tgk bga api...:))

Khamis, 8 Mac 2012

Bencana itu peringatan...


musibah Allah semakin jelas kelihatan...

kdg2 sy terfikir,mungkin Allah nk igtkn kita utk kurangkn yg mungkar...
perkara yg jarang2 berlaku...
skrg kerap berlaku...

Igtkn DIA supaya kita tak terlalu leka dgn dunia...
jika kita lupakan DIA, maka hidup akan merana,....

Jangan melenting dengan apa yang berlaku jika ia menganggu kita...
tp renung2kn dan tanyalah diri "mengapa ia berlaku"...

apa ada pd 'uptodate?'...

Sy mmg simple...tak reti nk bergaya...yes...
sampai de kwn2 ckp sy "mcm bdk kg"..."mcm makcik2"...
hehehe...tpu klo sy ckp sy tak kecil ht...
tp entah...bak kata ustaz don...biar kita tak up todate di dunia...
asal aurat kita uptodate di akhirat...insyaAllah...=)


u will b fine...


Ahad, 4 Mac 2012

fuhhhh....:))

03.03.2012...pertama kali saya bercuti dgn kawn2....
kre tdo sana...saya stay dkt BAYU BEACH RESORT...
Port Dickson je...mmg dekat tp sgt release tension kje n byk lg...

pleng takut n pglmn tak pnh lpe...naik banana bot....
ya Allah mcm nk gugur jntung,sbb sy mmg totally trauma dgn laut....huhuhu
bila jatuh dlm laut tu rse semacam je...huhuhuhu
tak nk ckp byk,so ni la aktivit selama 2 hari kt sne...:)...tq apiez sponser hotel....:))))



 yg pasti kmi berjaya menghidupkn api k...:"))))..hehehhe