Jumaat, 5 Oktober 2018

2018

asslamualaikum semua!

kehidupan 2018 sy bermula dengan perubahan yang sangat besar. Bergelar seorang isteri sememangnya bukan satu tugas yang mudah. mungkin pandangan dan pendapat kita berbeza-beza kn? :)

apabila dah jadi isteri ni, macam-macam benda kita kena fikir. its a good way actually. hehehe. tp semua benda yang kte fikir tu sebenarnya menunjukan keutamaan kita kpd suami. Bagi saya cara paling mudah dapat pahala bila kita buat dan laksanakan tanggungjawab kita. As u know, saya ni bukanlah banyak nau pahala..hahahha.. jadi dengan buat suami gembira dan redha dengan kita insyaAllah kita dapat segenggam pahala tu. hope so ye encik suami.. :).

Sebagai contoh, saya ni cukupla malasnya nk melipat kain. tp bila dh kawin dan ada rumah sendiri, maka perkara itu menjadi wajib samda kita suka atau tidak. mujurlah suami seorang yang memahami dan ada beberapa tugas yang diambil alih olehnya. maklumla kami sama-sama bekerja. :) alsan kn? hahahahaha

nanti saya ceriatakan detik kami berkenalan, bertunang dan berkahwin memandangkan usia perkahwinan kami sudah mahu mencapai 1 tahun. :)

Rabu, 20 Disember 2017

Penutup 2017


Assalamualaikum sahabat blog.

Bismillah..

Sy perkenalkn khalifah syurga sy en muhammad aiman assmad. Alhamdulillah dengan izin Allah kami selamat diijabkabulkn.

Kenal : 13/2/2017
Merisik : 3/3/2017
Tunang : 13/5/2017
Nikah : 1/12/2017
Resepsi : 2/12/2017

Terlalu singkat perkenalan kami. Tp mgkin itulah jodoh yg Allah aturkan utk kami. Yg singkat itu lebih berani dan bermakna. Doakan kami kekal ke akhirnya dan dikurniakan zuriat yg soleh dan solehah.

Isnin, 28 Ogos 2017

sedikit demi sedikit

Assalamualaikum

masa yang berlalu takkan mampu untuk kita kejar. Sebab tu nikmati setiap detik dan saat selama kita mampu. lg 3 bulan sy akan bertukar status. semoga allah permudahkan semuanya. Apa yang pasti sy dapat melihat hikmah yang Allah tunjukkan kpd sy skrg. satu persatu doa saya diterima. dimakbulkan. betapa kasihnya Allah kepada sy. Sungguh sy bersyukur yang teramat.

Jika diberi kesempatan rumah mini sy akan mula dibina hjung sept. semoga rumah itu menjadi tempat kenangan penuh kebahagian sy bersamanya nnt. :). debar sungguh rasa menanti hari. segala persiapan sudah sedikit demi sedikit sy selesaikan. semoga Allah permudahkan semuanya. amin.


Alhamdulillah...=)
Allah maha adil....sy kecewa dan Allah gantikan dgn berita yg gembira...
semoga sy dapat melaksanakan amanh ini dgn baik...
dan semoga ini adalah keputusan yang baik yg sy buat...

seandainya dengan 'membiarkan',manusia itu akan bahagia..
maka sy memilih untuk 'membiarkan' agar manusia itu bahagia..

biar manusia itu melakukan sesuatu yang membuat dia bahagia...
dan sy tidak akan sesekali menyedarkan manusia itu bahawa sy sedang kecewa yg teramat..huhuhu

p/s:

Rabu, 24 Mei 2017

Second Level

Assalamualaikum blog.

Alhamdulillah 13/5/2017 sy selamat menjadi tunang kepada Muhammad Aiman Assmad. Seorang lelaki yang tak pernah terlintas yg sy akan bertunang dengan dia.. hahahhaha

Semuanya terjadi terlalu pantas dan dengan aturan Allah.. semoga aturan Allah ni memberi kebahagiaan berpanjangan buat kami. semoga jodoh kami kekal hingga syurga..

Al-kisah malam sebelum hari pertunangan. ramai makcik2 yang pelik sbb de la hiasan tirai utk sudut berendoi. de yg berbunyi "cntiknya cm nk sambut menantu je"..hahahaha.. gulppp.. dh setel semua. tengah malam tu sy bincang ngn ayah n umi.. sbe salah plak sbb xbgtau saudara mara kn. akhirnya pagi subuh tu ayah n umi war2kan dalam ws group family besar masing2. terkejut semua. pagi2 lagi dh sampai umah. ada yang ckp npe cbgtau klo x boleh sponser hantaran special sket..hehehhe.. Allahu.. sy xharapkn apa2. cukup sekadar doa supya semuanya berjalan lancar akhir tahun ni. insyaAllah.

Perasaan pertama kali bertemu mertua??? hahahah.. haruslah serammm..hahhaha.. tp Alhamdulillah mertua sy sebaya umi. jd masih dalam mood gile2..hehehe.. boleh berborak bersama. xrse kekok langsung..ecewahhhh...gataiinaaa..hahahhaha.. pertama kali smua org tgk aiman mse hari kami bertunang. tp aiman tunggu kt lua je.. bsela kn.. ble dia nk bercakap de je yg kacau kami.. naik segan..pdhl kdg2 nk bgtau psl hntran ke pape je..hahahah.. selesai malam berkemas. siang berkemas. mak aiman ajak sy makan tghri dan teman dorg jalan2 kt bangi centrel. seram gak kn..hahah.. tp ikut je.. aiman lepaskn sy dgn adik dia, mak dia dan makcik dia. Alhamdulillah selesa kami bersama. gelak jangan kata sampai lpe aiman kt mne..hahahhaha..

De yg tanya sy. cmne ht sy terbuka utk dia. Wallahi sy xtau. Allah yg pegang ht sy. maka hnya Allah yg berhak menentukan kemana arah hati sy. Sy menerima seadanya takdir Allah. kekok jgk bila lepas bertunang bru nk bljr bcinta kn..hahahha.. tp xpela bcinta ngn tunang sndri kate org. hahahha.. sy harap bahagia ini kekal ke akhirnya. setia ini kekal ke akhirnya. dan redha Allah sentse bersama kami. insyAllah,.

okla, insyaAllah nnt pape update sy tulis lg ye. :)