Rabu, 24 Mei 2017

Second Level

Assalamualaikum blog.

Alhamdulillah 13/5/2017 sy selamat menjadi tunang kepada Muhammad Aiman Assmad. Seorang lelaki yang tak pernah terlintas yg sy akan bertunang dengan dia.. hahahhaha

Semuanya terjadi terlalu pantas dan dengan aturan Allah.. semoga aturan Allah ni memberi kebahagiaan berpanjangan buat kami. semoga jodoh kami kekal hingga syurga..

Al-kisah malam sebelum hari pertunangan. ramai makcik2 yang pelik sbb de la hiasan tirai utk sudut berendoi. de yg berbunyi "cntiknya cm nk sambut menantu je"..hahahaha.. gulppp.. dh setel semua. tengah malam tu sy bincang ngn ayah n umi.. sbe salah plak sbb xbgtau saudara mara kn. akhirnya pagi subuh tu ayah n umi war2kan dalam ws group family besar masing2. terkejut semua. pagi2 lagi dh sampai umah. ada yang ckp npe cbgtau klo x boleh sponser hantaran special sket..hehehhe.. Allahu.. sy xharapkn apa2. cukup sekadar doa supya semuanya berjalan lancar akhir tahun ni. insyaAllah.

Perasaan pertama kali bertemu mertua??? hahahah.. haruslah serammm..hahhaha.. tp Alhamdulillah mertua sy sebaya umi. jd masih dalam mood gile2..hehehe.. boleh berborak bersama. xrse kekok langsung..ecewahhhh...gataiinaaa..hahahhaha.. pertama kali smua org tgk aiman mse hari kami bertunang. tp aiman tunggu kt lua je.. bsela kn.. ble dia nk bercakap de je yg kacau kami.. naik segan..pdhl kdg2 nk bgtau psl hntran ke pape je..hahahah.. selesai malam berkemas. siang berkemas. mak aiman ajak sy makan tghri dan teman dorg jalan2 kt bangi centrel. seram gak kn..hahah.. tp ikut je.. aiman lepaskn sy dgn adik dia, mak dia dan makcik dia. Alhamdulillah selesa kami bersama. gelak jangan kata sampai lpe aiman kt mne..hahahhaha..

De yg tanya sy. cmne ht sy terbuka utk dia. Wallahi sy xtau. Allah yg pegang ht sy. maka hnya Allah yg berhak menentukan kemana arah hati sy. Sy menerima seadanya takdir Allah. kekok jgk bila lepas bertunang bru nk bljr bcinta kn..hahahha.. tp xpela bcinta ngn tunang sndri kate org. hahahha.. sy harap bahagia ini kekal ke akhirnya. setia ini kekal ke akhirnya. dan redha Allah sentse bersama kami. insyAllah,.

okla, insyaAllah nnt pape update sy tulis lg ye. :)

Selasa, 9 Mei 2017

Alhamdulillah..

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya 

Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah

Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari

Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah 

Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

Isnin, 8 Mei 2017

Kisah baru. :D

Allahurabbi.. Assalamualaikum blog yg dh lama menyepi dari sebarang berita sensasi.. :D

Meh nk cite sikit la psl 2017 ni ye. tahun ni merupakan tahun paling bz untuk sy. Tahun paling istimewa utk sy. Tahun paling bermakna insyaAllah untuk sy. Mohon doa semua ya untuk Allah permudahkan urusan sy tahun ni. kenapa tahun istimewa??? hahahahha.. malulaaaaa... maklumla org dh tua mmg pemalu sket kn..hahahha

Okla. mcm ni citenye. insyaAllah tahun ini semoga diizinkan Allah saya akan bertukar status. Minggu ni adalah minggu pertunangan kami. 13 Mei 2017. Kami kenal ? haaaa jangan ditanya..hahahha.. Tarikhnye 13 Feb. kebetulan sgt aturan Allah. plan asal bertunang 6 Mei. tp dek kerana ada mslh yg xdpt dielakkan. maka minggu ni lah harinya..sungguh!! sy debar!! hahahahah.. semoga semuanya berjalan lancar hendakNya.

Siapa pun dia. macam mana perangai dia. apa yang sy yakin adalah Allah dh hadirkan dia dalam ht sy pasti bersebab. Pasti baik utk sy. sebab sy percaya Allah beri apa yang kita perlu. bukan apa yg kita mahu. kn???

Dan insyaAllah majlis pernikahan dan resepsi sy akan berlangsung hujung tahun ini juga. Mohon doakan yg baik2 ye. :).. sbnya sy nk bertunang ni mmg xramai yg tahu.. ada makcik pkcik yg mmg xtau lg.. sje nk wt sepries..heheheh. insyaallah doakan jodoh kami berpanjangan dan kekal hingga syurga ye. Semua tu adalah tanggungjawab baru yg perlu sy pikul. bukan mudah membawa status tunangan org. sy perlu menjaga ht ramai pihak sblm buat apa2. dh xleh dh nk beryayaei ngn bff lelaki.

Jadi apa2 update untuk tahun ni insyaAllah sy akan tulis dalam blog ni ye. sy nk kena g training petangque dlu. gelapla kulit mse tunang nnt..hahahhaha.. sabooo jelaaa.. :D

Selasa, 20 Disember 2016

2015-2016-2017

Assalamualaikum semua.. :D

Allahurabbi.. lama ya saya tak update kt sni..hahahha.. ikut angin klo rajin, rajinla.. ha ni kes malas.. sbb tu lama tak update.. 2016 bakal melabuhkan tirainyakn.. seperti mana sy meninggalkan 2015 cmtu jgkla saya akan tingglkan 2016.

2015 banyak mengajar saya tentang kasih syg.. tentang sabar.. tentang kepercayaan.. tentang kematangan dalam membuat keputusan. macam2 lg.huhuhu. permulaan 2015 sy banyak duka daripada suka. tapi sy yakin Allah akan gantikan ia dengan sesuatu yg akan buat sy gembira smpai ble2. Alhamdulillah hujung tahun 2015 sy dipanggil Allah ke rumahNYA. itu adalah hadiah kelukaan yg paling indah buat sy. :). sy bersyukur sgt2. sy tau ada seseorang yang mungkin masih menyimpan rasa tidak puas ht terhadap sy kerana keputusan yang sy buat. tp percayalah. untuk buat keputusan tu banyak pihak sy pke. banyak perkara sy titikberatkan. dan akhirnya sy memilih untuk mengorbankan perasaan sy sendri dan disamping tu Allah yg memberi kekuatan kpd sy. sememangnya tidak ada alasan yg 100% kukuh melainkan setiap apa yg terjadi adalah perancangan Allah.

2016 saya dimulai dengan banyak aspek suka..teringat kenangan ketika menghadiri induksi. induksi ni satu kursus wajib bagi kakitangan kerajaan yang berstatus tetap jawatannya. sebenarnya dh 2 kali sy tolak untuk menghadiri kursus ni.. yela selama seminggu. kebetulan tarikh tu semester dh bermula. xkn sy nk tingglkn kelas kn??? cewaaahhhhh..hahahhaha.. maka nk dipendekkan crita, pegawai tu hubungi sy dan tanya bila sy free.. sy kata awl feb sy free.. maka sy ditwarkan buat kali ketiga pergi ke kursus induksi di tanjung karang selangor. selama seminggu sy berkampung kt sne. hari pertama sampai mmg krik krik..hahah.. almaklumla sy ni penyenyap orangnya.. :p.. hahahha.. kami dibahagikan dalam satu kumpulan. de 8 orang semuanya. kumpulan sy de 4 orang doktor falsafah.. perghhh hebattt.. muda2 lg dorg.. pleng tua umur 36.. wahhhhh!!! how i wish i can be like them kn.. :).. tp otak xbpe nk ready lg amek PHD..hahahhaha.. maka ada la seorang rakan kumpulan ni.. suka benau kacau sy.. dia suka menggosipkn diri dengan sy.. dan kami rapat sampai sekarang.. mse dia wt umrah aritu pun kol2 pg dia anta gbr kt sy..hahahhaha.. ngntukkkkk bebb..silap tgk wktu kateny..hahahah..tp cuma sebagai kawan.. walaupun ada yang kata nampak gaya dia lebih drpd seorang kwan.. tp sy tetap anggap kawn.. saya trauma dengan kekecewaan dan janji kosong lelaki. apa yang boleh sy lakukan adalah berdoa seandainya dia ditakdirkan untk sy maka sy mohon Allah permudahkan. Ala2 Neelofa dgn Fattah amin gitu..awwww..hahahhaha.. dan penghujung thun ni sy hanya mampu menghantar nenek. acik dan sahabat sy di ariport shj. mereka diberi rezeki untuk menunaikan umrah. Allahu sy rse sedih sbb sy juga merindui BAITULLAH..huhuhu.. semoga perancangan dan doa sy sekeluarga dimakbulkan Allah.. Tahun lps, sy ada bertanya kpd salah seorang adik sy. nk x g umrah temankn sy. sbb sy masih muda (hahahaha) so kne bawak mahram.. dia kata dia xbersedia. tbe2 tahun ni dia bgtau sy dia rasa teringin nk kesana.. YaAllah sekejap je Allah bukak ht manusia kn. Maka sebb itu sy percaya yang ht2 kita ni dipegang kuat oleh Allah.. hanya dia yang berhak menentukan setiap apa yg kita rasa dalam ht kita.. Buruk atau baik sesuatu sy kena belajar ucapkan Alhamdulillah.. Semua tu adalah cerita suka sy pada tahun ini. Cerita duka sy adalah sy kehilangan atok sebelah umi pada april tahun ni.. sungguh kami terasa sangat kehilangan.. atok ske dtg umah sy.. jd setiap kli tgk kerusi solat dia, sy akan teringat.. setiap kli tgk katil tmpt dia baring sy akan teringat.. sungguh memang berat merindui orang yg sudah tiada.. Apa yg boleh saya lakukan sy hanya mampu menhantar 'kiriman' ayat suci buat hadiah atok di sana. semoga Allah memberikan syafaatnya dan tempatkan atok dalam kalangan orang yang beriman.. ameen..:(.

2017 kalau dipanjangkan umur sy lagi beberapa hari sy akan bertemu dengan tahun angka 7 ni..hehehe.. dan sudah ada perancangan yg sy buat utk tahun angka 7 ni.. semoga Allah permudahkan dan makbulkan hajat sy.. bila dh masuk tahun angka 7 ni bermakna umur sy dah cecah angka 3!!! yeayyy..hahahhahaha.. keep positif. sy tidak pernah keseorangan dan sy tidak pernah rasa bosan. semoga semuanya berjalan dengan lancar seperti apa yg sy mohon kepada Allah. Maka update untuk 2017 akan sy sambung thun dpn ye.. insyaAllah.. jmpe lg tahun dpn..:)..

Sabtu, 24 September 2016

meraban..

assalamualaikum..

bila baca entry lepas rse cm wow lama xupdate.. rse mls plak nk teruskn part seterusnya utk korea..hhahha. so kita skip je la ek? :).. kami dh bermula dengan semester yg baru dan sy telah dilantik mnjadi ketua kursus. jadi masa lapang ada banyakkk sgt.. tp penuh dengan kajian. omg!! hehehe.. sbnrnye xde ape pun nk di luahkan. cuma yela, hajat utk ke umrah thun ni xkesampaian. mungkin Allah xizinkan utk thun ni.. insyaAllah sy nk puasa dan raya di sana.. :).

seorang teman akan menunaikan umrah nov ni. apa lg, sy dh bgtau awl2 nk kirim something. tp bukanlah barang (see buruk sangka le tu) haha.. nk kirim doa kt sne. tp dia kata sbg timbal balik sy harus teman dia g kursus umrah.. hahhaha... xmaula.. bukan mahram..wahahahhaha.. segala ketentuan itu dtg drpd Allah.. aturan hidup kita juga. kita merancang tp sememangnya Allah yg tentukan. bercinta bertahun2 xsemestinya akan bersama. kepada kaum lelaki di luar sana. andai kata ada anak dara yg hampa berkenan. g la jmpe mak ayah dia. atleast dorg tau dgn spe anak dia bkawan n the most important is nmpk kesungguhan di situ ye. bukan syokk bcnta pastu bg alasan xbersedia..rse nk penampau!! hahah.

kepada yg bertanya kpd sy, tq sy ucapkan kerana suka nk tersuka tanpa sengaja kt sy. tp maafla sy trauma dgn pktaan 'cinta'. kalau hanya kata2 sy mmg bolayan..bukn jual mahal tp mengenangkan umur yg dh nk padam ni..hehehe. yela banyak masa lalu yg sy buang menanti sesuatu yg xpasti dan terangnya mmg xkn berlaku. tp itu pngajaran. supaya sy lbh berhati2. sy percya Allah have something beautiful for me out there. terpke mcm nk sambung phd. tp ngh tgk n cri tjuk2 yg sesuai dlu. huhuhu..

msti tertanya sebab pe sy meluah gini. sbb ada orang yg bertanya utk meminta izin masuk ke dalam ht sy. kesungguhan yg sy nmpk. cuma agak terkjut ble ptama kali nmpk sy trus jatuh ske n yakin nk masuk bertanya. cuak kottt..hahahah.. ht sy Allah yang pegang. kalau nk ht sy minta kpd Allah utk bukak ht sy. sebab sy tiada kuncinya.. maaf sekali lg.. :).. peace no war.. heheheh