Selasa, 20 Disember 2016

2015-2016-2017

Assalamualaikum semua.. :D

Allahurabbi.. lama ya saya tak update kt sni..hahahha.. ikut angin klo rajin, rajinla.. ha ni kes malas.. sbb tu lama tak update.. 2016 bakal melabuhkan tirainyakn.. seperti mana sy meninggalkan 2015 cmtu jgkla saya akan tingglkan 2016.

2015 banyak mengajar saya tentang kasih syg.. tentang sabar.. tentang kepercayaan.. tentang kematangan dalam membuat keputusan. macam2 lg.huhuhu. permulaan 2015 sy banyak duka daripada suka. tapi sy yakin Allah akan gantikan ia dengan sesuatu yg akan buat sy gembira smpai ble2. Alhamdulillah hujung tahun 2015 sy dipanggil Allah ke rumahNYA. itu adalah hadiah kelukaan yg paling indah buat sy. :). sy bersyukur sgt2. sy tau ada seseorang yang mungkin masih menyimpan rasa tidak puas ht terhadap sy kerana keputusan yang sy buat. tp percayalah. untuk buat keputusan tu banyak pihak sy pke. banyak perkara sy titikberatkan. dan akhirnya sy memilih untuk mengorbankan perasaan sy sendri dan disamping tu Allah yg memberi kekuatan kpd sy. sememangnya tidak ada alasan yg 100% kukuh melainkan setiap apa yg terjadi adalah perancangan Allah.

2016 saya dimulai dengan banyak aspek suka..teringat kenangan ketika menghadiri induksi. induksi ni satu kursus wajib bagi kakitangan kerajaan yang berstatus tetap jawatannya. sebenarnya dh 2 kali sy tolak untuk menghadiri kursus ni.. yela selama seminggu. kebetulan tarikh tu semester dh bermula. xkn sy nk tingglkn kelas kn??? cewaaahhhhh..hahahhaha.. maka nk dipendekkan crita, pegawai tu hubungi sy dan tanya bila sy free.. sy kata awl feb sy free.. maka sy ditwarkan buat kali ketiga pergi ke kursus induksi di tanjung karang selangor. selama seminggu sy berkampung kt sne. hari pertama sampai mmg krik krik..hahah.. almaklumla sy ni penyenyap orangnya.. :p.. hahahha.. kami dibahagikan dalam satu kumpulan. de 8 orang semuanya. kumpulan sy de 4 orang doktor falsafah.. perghhh hebattt.. muda2 lg dorg.. pleng tua umur 36.. wahhhhh!!! how i wish i can be like them kn.. :).. tp otak xbpe nk ready lg amek PHD..hahahhaha.. maka ada la seorang rakan kumpulan ni.. suka benau kacau sy.. dia suka menggosipkn diri dengan sy.. dan kami rapat sampai sekarang.. mse dia wt umrah aritu pun kol2 pg dia anta gbr kt sy..hahahhaha.. ngntukkkkk bebb..silap tgk wktu kateny..hahahah..tp cuma sebagai kawan.. walaupun ada yang kata nampak gaya dia lebih drpd seorang kwan.. tp sy tetap anggap kawn.. saya trauma dengan kekecewaan dan janji kosong lelaki. apa yang boleh sy lakukan adalah berdoa seandainya dia ditakdirkan untk sy maka sy mohon Allah permudahkan. Ala2 Neelofa dgn Fattah amin gitu..awwww..hahahhaha.. dan penghujung thun ni sy hanya mampu menghantar nenek. acik dan sahabat sy di ariport shj. mereka diberi rezeki untuk menunaikan umrah. Allahu sy rse sedih sbb sy juga merindui BAITULLAH..huhuhu.. semoga perancangan dan doa sy sekeluarga dimakbulkan Allah.. Tahun lps, sy ada bertanya kpd salah seorang adik sy. nk x g umrah temankn sy. sbb sy masih muda (hahahaha) so kne bawak mahram.. dia kata dia xbersedia. tbe2 tahun ni dia bgtau sy dia rasa teringin nk kesana.. YaAllah sekejap je Allah bukak ht manusia kn. Maka sebb itu sy percaya yang ht2 kita ni dipegang kuat oleh Allah.. hanya dia yang berhak menentukan setiap apa yg kita rasa dalam ht kita.. Buruk atau baik sesuatu sy kena belajar ucapkan Alhamdulillah.. Semua tu adalah cerita suka sy pada tahun ini. Cerita duka sy adalah sy kehilangan atok sebelah umi pada april tahun ni.. sungguh kami terasa sangat kehilangan.. atok ske dtg umah sy.. jd setiap kli tgk kerusi solat dia, sy akan teringat.. setiap kli tgk katil tmpt dia baring sy akan teringat.. sungguh memang berat merindui orang yg sudah tiada.. Apa yg boleh saya lakukan sy hanya mampu menhantar 'kiriman' ayat suci buat hadiah atok di sana. semoga Allah memberikan syafaatnya dan tempatkan atok dalam kalangan orang yang beriman.. ameen..:(.

2017 kalau dipanjangkan umur sy lagi beberapa hari sy akan bertemu dengan tahun angka 7 ni..hehehe.. dan sudah ada perancangan yg sy buat utk tahun angka 7 ni.. semoga Allah permudahkan dan makbulkan hajat sy.. bila dh masuk tahun angka 7 ni bermakna umur sy dah cecah angka 3!!! yeayyy..hahahhahaha.. keep positif. sy tidak pernah keseorangan dan sy tidak pernah rasa bosan. semoga semuanya berjalan dengan lancar seperti apa yg sy mohon kepada Allah. Maka update untuk 2017 akan sy sambung thun dpn ye.. insyaAllah.. jmpe lg tahun dpn..:)..

Sabtu, 24 September 2016

meraban..

assalamualaikum..

bila baca entry lepas rse cm wow lama xupdate.. rse mls plak nk teruskn part seterusnya utk korea..hhahha. so kita skip je la ek? :).. kami dh bermula dengan semester yg baru dan sy telah dilantik mnjadi ketua kursus. jadi masa lapang ada banyakkk sgt.. tp penuh dengan kajian. omg!! hehehe.. sbnrnye xde ape pun nk di luahkan. cuma yela, hajat utk ke umrah thun ni xkesampaian. mungkin Allah xizinkan utk thun ni.. insyaAllah sy nk puasa dan raya di sana.. :).

seorang teman akan menunaikan umrah nov ni. apa lg, sy dh bgtau awl2 nk kirim something. tp bukanlah barang (see buruk sangka le tu) haha.. nk kirim doa kt sne. tp dia kata sbg timbal balik sy harus teman dia g kursus umrah.. hahhaha... xmaula.. bukan mahram..wahahahhaha.. segala ketentuan itu dtg drpd Allah.. aturan hidup kita juga. kita merancang tp sememangnya Allah yg tentukan. bercinta bertahun2 xsemestinya akan bersama. kepada kaum lelaki di luar sana. andai kata ada anak dara yg hampa berkenan. g la jmpe mak ayah dia. atleast dorg tau dgn spe anak dia bkawan n the most important is nmpk kesungguhan di situ ye. bukan syokk bcnta pastu bg alasan xbersedia..rse nk penampau!! hahah.

kepada yg bertanya kpd sy, tq sy ucapkan kerana suka nk tersuka tanpa sengaja kt sy. tp maafla sy trauma dgn pktaan 'cinta'. kalau hanya kata2 sy mmg bolayan..bukn jual mahal tp mengenangkan umur yg dh nk padam ni..hehehe. yela banyak masa lalu yg sy buang menanti sesuatu yg xpasti dan terangnya mmg xkn berlaku. tp itu pngajaran. supaya sy lbh berhati2. sy percya Allah have something beautiful for me out there. terpke mcm nk sambung phd. tp ngh tgk n cri tjuk2 yg sesuai dlu. huhuhu..

msti tertanya sebab pe sy meluah gini. sbb ada orang yg bertanya utk meminta izin masuk ke dalam ht sy. kesungguhan yg sy nmpk. cuma agak terkjut ble ptama kali nmpk sy trus jatuh ske n yakin nk masuk bertanya. cuak kottt..hahahah.. ht sy Allah yang pegang. kalau nk ht sy minta kpd Allah utk bukak ht sy. sebab sy tiada kuncinya.. maaf sekali lg.. :).. peace no war.. heheheh

Selasa, 14 Jun 2016

Ke korea ke kita ? Part 1.

Assalamualaikum

Ni betul2 lama xupdate blog kn?hahaha..ampunn..xde mood utk update tu yg senyap je tu..😂.. so hari ni kita mulkn dengan kisah sy melancong ke korea.. sy ke korea selama 5 hari.. dr 25 mei hingga 29 mei.. dr klia pkl 9:30 pg.. smpai inchion pkl 4  ptg. Penatttt sgt..tp berbaloi..😊

Macam 2 tempat sy aturkn utk kmi lawat.. tp harini sy update pengenalan dlu ye..esok yg update detail insyaAllah..😊..sy pilih guesthouse di kawasan myondong..setiap malam kmi balik mmg akn singgah stu dlu..syurga kosmetik utk sesiapa yg suka kosmetik..sy xbpe sgt..😂😂😂.. ok, kami stay di namsanguesthouse bertentangan dengan myondong market..harga? Bg sy sgt berbaloi..rm330 seorg utk 4 malam..berbaloi dan selesa..sgt2..😁.. oh lpe, tiket sy tempah tahun lpas.. dpt hrge rm560 return..murah kn??hahahaha..yesss..now gatal tgk perth plak sbb dpt hrge rm500 return??? Gilaaaa sy dibuatnya..hahahah.

Okla nnt sy update lg ye..nk tarawih dlu..dlm buln ramadhan je dpt rasa tarawih ni..😉..jom smua..bye

Selasa, 8 Mac 2016

kursus PTM

Assalamualaikum..

lamanyaaaaa xupdate pape kn..hehehe.. nk kata bz xsgt pun.. cuma yela kadang2 xde idea nk tulis pe.. so baru2 ni, eh actually bulan lepas, sy kena pergi kursus PTM UKM.. bulan februari.. jam 9:30 malam kami bertolak ke tanjung karang selangor.. seminggu sy kena duduk stu..so kt sne mse hari first rse cm nk balik.. lepas tu kami diberi kumpulan.. siang tu sy mmg xbyk ckp..maklumla xkenal sgt lg ahli kumpulan kn.. tp ble mlm tu rse cm nk kenal dorg.. so sy jd diri sy yg mmg akan tnye je nama n borak cm dh kenal lama..hahahha..

alhamdulillah dorg ok n de yg best dlm kumpulan tu. de kisahnya. dan hubungan kami masih terjalin sampai hari ni.. dan semoga kekal sampai bila2.. :).. dapat kumpulan yg sporting n gila2 mmg syok. cuma adalah kisah manis yang terbina.. hahahahhaha.. klaka pun de.. yg pasti sy kerap ketawa belakangan ni. setiap apa yg diwassap sy akan ketawa.. de je yg nk kacaukn..hahahah.. jnji bhgia..

meh sy blanja sket gbr ye.. ;). teringt ayat kawn sy " mana tahu apa yg kami cakap ni jadi doa utk korang.." rasa nk ketawa pun de..hahahahhahahaha..





Kumpulan awal : yanti, kak fizi, suzi, kak maryam, sy, yan, azrol dan herry.. :)

Sabtu, 30 Januari 2016

KtO raja chulan.

Assalamualaikum..

Berkurun rsenye xmenaip.. sy mls nk berckp atau bkongsi cerita seketika..rse mls..byk bnde sy nk settle kn smpai ada bnde yg wt sy stress sy akn cept sgt menangis skrg ni..cengeng btol..jd sy memilih utk diam.. so td sy settlekn urusan di raja chulan.. dh seabad rsenye xnaik komuter..so sh naik komuter dan monorel..wahhh teruja tp agak penat sikit..cuaca skrg mmg menguji keimanan kn?malaysia freaking hot..hehehhe..berkobar2 sy g sne ble smpai tmpt tu tutup..huhhh..positif lg..kwn sy bwk sy jln ke times square..sy bkn kaki shopping jd mmg just jalan2 n mkn je..heheh..sy mmg xgmr hri cuti..sy lbh ske kje..ble kerja sy mmg xigt pape selain kerja..so cptla ari isnin..hehehhe..

Ha kn sy ckp sy mls cte..nau rse mls nk taip..okla jmpe lg nnt..😉